En bortglömd del av polisarbetet

Som polis har det varit min uppgift att lagföra de människor som begår brott. Något som vi ofta säger inom polisen är att det är tillfället som gör tjuven, eller i vissa lägen också brottslingen. Det finns omfattande lagstiftning om det mesta i samhället, men i vissa delar så är det svårare att hinna med, framför allt i den här sfären som jag verkar nu, nämligen i det digitala. Att det kommit lagar och regler som bestämmer kring upphovsrätt och nedladdning vet vi redan, likaså vilken roll och vilket mandat som FRA har fått av svenska staten.

Det som saknas är det tydliga skyddet för människor på nätet. För det tillhör nämligen vardagen att mer eller mindre kända människor utsätts för mordhot och kränkande kommentarer, som om de skulle sägas ansikte mot ansikte faktiskt är straffbart. Det betyder att internet har blivit en arena för återkommande brottslighet, där människor ständigt utsätts och polisen står handfallen inför sitt arbete, eftersom att det är så väldigt svårt att hitta personerna som ligger bakom. Mårten Schultz skrev ett intressant debattinlägg om problematiken.

En ytterligare sak som det rapporteras om är att andelen identitetsstölder har ökat, och det är verkligen något som är kränkande för en människa, när en annan person utger sig för att vara en själv. Det medför också mycket problem, och målet för brottslingen är som oftast ekonomiska vinster. Förhoppningsvis så kommer det tas i med hårdhandskarna i dessa ämnen nu när polisväsendet genomgått en stor förändring. Polisens problem är kanske också de ekonomiska, att inte resurserna finns till det arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *