En viktig armé

Just nu känns det inte riktigt passande att skriva om mig själv eller om Djursdala. Jag tror inte jag behöver motivera närmare varför; det är mycket som inte är som det ska just nu, i både Sverige och världen. Det känns definitivt inte som om saker och ting går åt rätt håll. I stället tänkta jag skriva lite om en organisation som gjort mycket gott i Sverige och världen i över ett sekel nu. Faktum är att den i år firat sitt 150-årsjubileum i världen (den kom lite senare till Sverige. Jag talar om Frälsningsarmén som många kanske tycker är lite töntig. Det faktum att 150-årsjubiléet gick svensk press totalt förbi, http://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2015/07/02/salvation-army-150th-anniversary/29596003/, talar sitt tydliga språk. Men här har jag i alla fall letat fram en artikel i USA Today som skriver lite om vad Frälsningsarmén gjort under sina 150 år.

Hemlöshet

hemlöshet är någonting som, vad jag minns, inte existerade i Sverige för 30 år sedan, eller i alla fall var ytterst ovanligt. Idag är det ett betydligt större problem. Frälsningsarmén skriver själva, http://www.fralsningsarmen.se/Verksamhet/Socialt-arbete/Hemloshet-och-boenden/, att det i Sverige beräknas finnas 34,000 hemlösa. Det finns också flera olika sorters hemlöshet, allt från de som inte har någonstans alls att ta vägen till de som har tillfälliga (och osäkra) boenden. Frälsningsarmén hjälper hemlösa på flera olika sätt:

Härbärgen: På ett härbärge får den som är arbetslös skriva in sig på kvällen, och sedan lämna på morgonen (efter att ha fått frukost).
Akutboenden: Tillfälliga boenden för den som är akut hemlös.
Stödboenden: Boenden för de som behöver lite hjälp för att få ordning på tillvaron. Där kan den hemlöse få hjälp med missbruksproblem, ekonomiska problem, psykiska problem och annat som de inte alltid kan reda upp själva.

Frälsningsarmén arbetar också mycket i samarbete sociala myndigheterna och är en viktig extra resurs. De går helt enkelt ett steg längre och finns där när det sociala inte riktigt räcker till. Frälsningsarmén får i mitt tycke långt ifrån den uppskattning de förtjänar, och jag tycker att det minsta vi som har råd kan göra är att skänka dem en slant. Det gör skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *