Extraknäcker lite

Min yngre bror driver ett företag som håller på med snöröjning, sandning, schaktning och annat. Han har helt enkelt en massa maskiner som han gör olika saker med. Det här företaget har han haft länge och innan jag började på polishögskolan så jobbade jag faktiskt en del hos honom. Jag har både gått grävmaskinistutbildning och hjullastarutbildning och jag har traktorkort också, så jag kunde göra lite av varje i företaget. Precis som min bror så har jag alltid varit fascinerad av stora fordon och maskiner, så jag tyckte att det var väldigt roligt att jobba hos min bror. Men polis var något som jag verkligen ville bli så jag fick lägga mina maskinkörardagar bakom mig och sätta mig i skolbänken istället.

Nu när jag har gått i pension från polisyrket har jag faktiskt börjat extraknäcka lite med grävmaskinen och hjullastaren igen. Inte för att dryga ut pensionen utan för att hjälpa min bror. Ibland behöver han någon som hoppar in med kort varsel och jag jag kan ju redan allt och har koll på allt, så då ställer jag upp och hjälper honom. Det är roligt för mig också att komma ut och jobba lite igen, och skönt när man kan hålla det på en sådan nivå att det bara är lite då och då. Just nu håller han på med ett ganska stort uppdrag och har tyvärr haft lite otur med sjukdom bland personalen, så jag har fått vara ute en hel del med maskinerna faktiskt.

Man måste vara beredd på allt

Att sitta i exempelvis en grävmaskin är ett ganska behagligt arbete tycker jag. Självklart måste man vara väldigt fokuserad på det man gör, men om man vet vad man gör så är det ändå ganska lugnt och skönt. I alla fall om man jämför med många delar av polisyrket. Däremot måste man alltid vara beredd på allt, som att maskinen plötsligt går sönder till exempel. Vad gör man då? Det hände mig förra veckan när jag extraknäckte hos min bror, men som tur var gick det hela hyfsat enkelt att lösa.

Det var växellådan som började krångla, men min bror brukar vända sig till en sida på nätet som heter Rackstad som har begagnade reservdelar till grävmaskiner, så han kunde ganska snabbt få tag på en växellåda så att arbetet kunde fortsätta. Varje timme som maskinen står stilla är ju förlorad inkomst för honom, så det gäller att kunna vara en bra och effektiv problemlösare som snabbt kan komma med idéer och som är beredd på allt, och som dessutom har bra kontakter. Jag är ju en sådan kontakt, som han snabbt kan ta till för att lösa ett problem när han behöver någon som kör.

Jag imponeras verkligen av min bror som är så duktig på det här och som liksom orkar leva så hela tiden, med att ha allt ansvar på sina axlar att allting ska flyta på bra. Det skulle jag nog inte klara av i längden. Det är ett speciellt liv att vara företagare. Man måste jobba hårt och mycket och man måste ha en tydlig plan och ett tydligt mål samtidigt som man också måste kunna förändra saker snabbt och tänka om när situationen kräver det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *