Lär inte era barn att vara rädda för polisen

polisSom polis så får man vara med om både det ena och det andra. Något som har smärtat mig djupt i många år är att man märker att barn har haft en avvaktande inställning till mig som polis och samtidigt visat sig vara rädda. Det är uppenbarligen så att föräldrar idag ”hotar” sina barn för att undvika oönskade handlingar. Hotet består ofta av att de varnar för att polisen kommer och tar dem om de gör så, och det är klart att barnen växer upp med känslan av att polisen är något att frukta, att vara rädd för, att inte närma sig.

Det här är en stor tragedi för poliskåren. Yrket handlar nämligen om att vara befolkningen till tjänst, inte vara de som utdelar straff och utgör ett hot. Det är vår uppgift att istället skydda befolkningen från hoten, och lär man barn att polisen är hotet så kommer inte barnen att instinktivt vända sig till polis när det uppstår en situation. Vi vill att alla ska göra det och vi är inga människor att vara rädda för. Vi är just precis människor, vanliga människor med vanliga känslor och tankar.

Polisen ska vara en trygghet som man alltid kan vända sig till, och lär man sig att polisen är faran själva så blir säkerhetssituationen betydligt sämre, för alla inblandade. Gör er själva och era barn en tjänst och våga lita på den yrkesbeskrivning vi har. Många poliser sätter stor stolthet i att hjälpa de som behöver hjälp och det är det som de också är till för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *